start
Bio
Uticaj Svemira
audio & video
studio
izdanja
kontakt
english
 
 

- BIOGRAFIJA -

 

Vukan Stojanović, alias WOLFGANG S., rođen je u Beogradu u kom 1992.g., posle klasičnog muzičkog obrazovanja (klavir i klarinet), formira svoj prvi Audio/MIDI studio i počinje sa stvaralaštvom elektronske muzike. Od 1994. je aktivan sa svoja dva muzička projekta: prvo WOLFGANG S. a kasnije i Vukan. Projekat WOLFGANG S. je orijentisan ka klupskoj elektronskoj muzici (EDM), dok je drugi projekat Vukan, orijentisan ka sporijem tempu, tzv. Lounge zvuku - opuštajućim instrumentalnim Jazzy numerama sa ambijentalnom atmosferom. Pored ovih, Vukan Stojanović  učestvuje i u drugim projektima stvarajući muziku za: film, pozorište i moderan balet, špice TV i radio emisija, Online igrice  kao i za brojne radio i TV dzinglove, reklame. Od 1992. g. član je udruženja umetnika džez i zabavne muzike kao i član skupštine SOKOJ-a. Vukan se od 2000. g. bavi edukacijom i specijalizovan je za digitalnu Audio i Video produkciju. U svojstvu predavača i stručnog saradnika svoje znanje prenosio je mnogim toncima, snimateljima i montažerima (RTS i VFC Zastava film) kao i u različitim edukativnim ustanovama (Akademija umetnosti Beograd, IT Academy, ITS). I danas je aktivan kao predavač specijalizovan za Adobe softvere. Diplomirao je art menadžment u Beogradu.

Vukan je u početku svog stvaralaštva eksperimentisao sa zvukom sintisajzera i kompjutera a zatim se pod pseudonimom WOLFGANG S. prvi put pojavljuje na YU radiju oktobra 1994. Već marta 1995. nastupa uživo u legendarnom beogradskom klubu Industrija. U maju iste godine WOLFGANG S. objavljuje svoj debi album Uticaj Svemira (ITV MM) koji predstavlja prvo zvanično izdanje Techno muzike u tadašnjoj Jugoslaviji. Kasnije slede brojni nastupi širom i van Srbije koji se sastoje od jedinstvenog izvođenja elektronske muzike uživo uz upotrebu elektronskih instrumenata: GrooveBox sekvencera, semplera, sintisajzera i ostalih elektronskih uređaja. Februara 1996. WOLFGANG S. postaje prvi Techno umetnik koji uživo nastupa na nacionalnoj televiziji (3K RTS, autora Dušana Kaličanina) a u septembru iste godine i na radiju B92. Iste godine WOLFGANG S. numera Fancy Street osvaja prva mesta domaćih radijskih lista na B92, Studio B (Diskomer), YU radija i dr. Sledećih godina Wolfgang S./Vukan objavljuje svoje numere na domaćim i stranim kompilacijama i izdanjima. Vukan 1996. g. dobija nagradu Demo of The Month od uglednog britanskog časopisa Future Music koji populariše elektronsku muziku i opremu. Tokom dve decenije dugog rada WOLFGANG S./Vukan sarađuje sa raznim umetnicima kao npr.: Bebi Dol, Madam piano, Dragoljub Đuričić, Darkwood dub, Mistakemistake, Chiq Toxiq, Foto, Mina and me i dr. Pored sopstvene produkcije često se bavi i remiksima i editima poznatih numera. Poslednjih 15 godina konstantno uvećava svoju kolekciju Vintage sintisajzera koje koristi u svojim delima i koji ga beskonačno inspirišu.

 

 

 

 

 

Wolfgang S. Facebook page Wolfgang S. Facebook page - - - SoundCloud Wolfgang S. SoundCloud page - - - Wolfgang S. YouTube channel

Sva prava zadržana. All Rights Reserved. Copyright 2020